Landryny - cukierki nad cukierkami - Ofertis
Zdrowie

Landryny – cukierki nad cukierkami

Większość ludzi dorosłych lubi słodycze. Nie wspominając o dzieciach, gdyż najmłodsze pokolenie wprost przepada za różnego rodzaju łakociami. Od słodyczy nie stronią także mężczyźni, choć nie zawsze chcą się do tego przyznać. Udając, że słodycze to przysmak nie dla mężczyzny. A po kryjomu pałaszują wszystkie słodkości zgromadzone w domowym barku. To raczej kobiety stanowią przeważający procent z pośród tych, którzy nie przepadają za słodyczami.
I choć dentyści nie pochwalają spożywania słodyczy, to wiele kobiet także je spożywa. Stomatolodzy nie polecają szczególnie tych słodyczy, które długo pozostają w jamie ustnej. Jednak wiele osób lubi cukierki, które długo nie dają się skonsumować, jak na przykład landryny. Ich wyborny smak zaprasza do konsumpcji. I dlatego landryny należą do najbardziej popularnych cukierków.

Landryny są to twarde cukierki, które są wykonane z jednorodnej masy. Można je rozgryzać, lecz najczęściej służą do ssania. Landrynki mogą posiadać różne barwy, jak i smak. Nazwa ich pochodzi od nazwiska właściciela fabryki Fiodora Łandrina, który w połowie dziewiętnastego wieku w Petersburgu zaczął produkcję tych cukierków.

Landrynki, to jedne z najbardziej wciągających cukierków. Po prostu nie można im się oprzeć. Posiadają smak od owocowego, poprzez miętowy, aż do lodowych.
Cukierki te nie należą do słodyczy niskokalorycznych. I tu zwłaszcza osoby dbające o linię lub będące na diecie odchudzającej muszą ograniczyć ich bezkarne spożycie. W 100 gramach produktu znajduje się niemalże 400 kalorii. A 4 gramowa landrynka ma okołom 16 kalorii.

Cukierki typu landrynki nie posiadają tłuszczu i białka, ale znajdują się w nich duże pokłady węglowodanów. Posiadają także pierwiastki chemiczne, jak potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Oraz witaminy A, D, B6, B12.

By wyprodukować landrynki np. lodowe potrzebne są następujące składniki: syrop glukozowy, cukier, regulatory kwasowości, oraz aromaty. Landrynki lodowe posiadają bardzo wyrazisty smak z gorzkim posmakiem. Pozostawiają w ustach przyjemny orzeźwiający chłód. Szczególnie polecane są w upalne dni. Albo kiedykolwiek w celu odświeżenia jamy ustnej. Podobnie, jak landrynki miętowe, które również orzeźwiają i dostarczają chłodu i świeżości w ustach. Natomiast owocowe landryny zachwycają smakiem i zapachem różnych owoców. Torebka cukierków może zawierać jeden owocowy smak lub w jednej torebce mogą być landryny wielosmakowe.